Po vůni brněnských stezek

Cukr, káva, limonáda, čaj, rum, bum.

Člověk vždycky touží po tom, co nemá. Zatímco ležím chorá v posteli, vzhůru vydržím být maximálně dvě hodiny a ještě k tomu musím dodržovat dietu, sním o tom krásném stavu, který člověk bere jako samozřejmost, dokud o něj nepřijde a neskuhrá zabalený v peřinách. Jedinou společnost mi dělá Sto roků samoty, což mluví za vše.
Roland Bello pro Gourmet magazine (výřez). Zdroj: glassdelusion.tumblr.com
Brno je pro mě synonymem pro společenskost. Jestliže do Ostravy jezdím za porubským klidem, mírem a lesíkem kousek od baráku, v Brně s klidem počítat nelze, protože bydlíme v centru. Všechno potřebné je blízko, vy se tam bez problémů dopravíte pěšky a pokaždé narazíte na někoho, koho znáte. 
Nedílnou součástí tohohle setkávání se jsou zdejší kavárny, které mě okouzlily hned, jak jsem se nastěhovala. Už dlouho jsem si chtěla i já přihřát polívčičku, co se jich týče, ale nějaká záhadná blogerská černá magie můj záměr neustále posouvala. Teď, když nemám ani peníze, ani zdraví na to, abych po nich camrala, se o nich píše nejlíp… Navíc je Týden kávy, který ke kavárenskému povalečství přímo vybízí.
Takže pokud nejsem ve škole nebo doma, velmi pravděpodobně mě najdete tady:

Podnebí

Pohled na zahrádku. Zdroj: kulturio.cz
Kavárna s jednou z nejhezčích zahrádek v Brně, hned pod mocným Špilasem, který dotváří její atmosféru. Příjemná obsluha, hezké, světlé interiéry, studentské prostředí a ceny. Každý den jiné menu se sytou polévkou a 4 jídly, z nichž polovina je vždy vegetariánská, často podávají i veganská jídla. Myslím, že vůbec nestřelím vedle, když řeknu, že je to také jedna z nejoblíbenějších kaváren v centru Brna.

Atlas

Grafika podniku. Zdroj: cafeatlas.cz
Není kavárny s hezčími dekoracemi! Od stropu k podlaze se táhnou roztodivné obrázky z opravdových i neexistujících atlasů. Uprostřed stolků najdete nejrůznější rekvizity. A kromě toho? Každý den velká (často veganská) polévka a zdravé speciality. Kávu sice nemůžu moc pít, ale tady ji mají výbornou – jak tu “běžnou”, tak aeropress (tu zejména). K ní si můžete poručit veganské a bezlepkové dorty, samozřejmě home made. 

Tři ocásci

Místní mocný personál. Zdroj: Ocásčí FB
Ale jestli vás domácí veganské a zdravé zákusky opravdu tankují, tak ty nejlepší mají podle mě v Třech ocáscích. I tady vám dají prvotřídní kávu a jiné pochutiny, úsměv k tomu je samozřejmostí. Zdejší interiéry jsou také famózní; barevná omítka, svítidla, vyrobená z lahví a nábytek a vybavení sehnané různě po blešácích a bazarech vytváří taky svou atmosféru, díky které se sem nepřestávám vracet. (A ještě k tomu dlabou každý den vtipnou kaši. Pravé hipstery nezajímá nějaký Týden kávy, nýbrž Týden krávy!)

Academia

Tady, v blízkosti tichých knih, se vedou nejlepší rozhovory o literatuře a dalších vznešených tématech. Zmíněné knížky si můžete vzít ke stolku a prohlížet, jak je libo. Na Academii mám hezké vzpomínky už z Ostravy, kde se mi prostředí líbilo ještě víc (ty kovové dekorované stolky měly něco do sebe, nemluvě o oknech s výhledem na náměstí), nicméně v Brně by vás mohly zaujmout speciální akce na kávu s něčím dobrým a vůbec, méně rušné prostředí než je v ostatních kavárnách.
Zdroj: academia.cz

To tedy byly mé top 4 kavárny, které spojují následující kritéria:

  • nekuřácké prostředí, resp. oddělené kuřácké a nekuřácké
  • příjemný personál
  • dobré poživatiny (kromě pití zejména polévky a dezerty, hehe), které jsou zároveň vegetariánské/veganské
  • příznivé ceny
  • bezprostřední blízkost škole / bytu
  • zajímavý a příjemný interiér
To však neznamená, že by tato kritéria následující podniky nesplňovaly. Jen jsem se v nich tak nezabydlela, jako v předchozích čtyřech. 🙂
Než vás zahltím seznamem dalších bohulibých ulíváren s cukrem, kávou, limonádou, čaj rum bum, stojí za to navštívit ještě tato nekavárenská místa: 

Kde se (hlavně) dobře najíst:
Cattani

Cattani starší na Veveří. Zdroj: hele.cz
Pokud máte od mámy víc peněz než na menzu, skočte si určitě do Cattaniho, kde vaří ty nejlepší home made čerstvé těstoviny s omáčkami a v kombinacích, které by vás nenapadly ani ve snu. Cena za ně není vůbec tak vysoká a můžete si být jistí, že snaha o autentický italský duch tady nevyznívá naprázdno. Bonusem jsou výborné polévky a dezerty. Nicméně kdybyste chtěli hodovat jako praví Italové, tj. z několika chodového menu, museli byste pár dní předtím nejíst, protože v Cattanim je všechno stejně syté jako dobré!

Udělej si sám:
Špilas

Klasika pro všechny študáky, kteří nejsou líní popojít o pár metrů výše a kochat se výhledem na Šalingrad, přičemž ještě ušetří. Kdo se ještě nevybelhal na Špilas s dobrým vínem v ruce a nekontemploval nad životem brouka, jako by v Brně nebyl. Přirozeně doporučuji jen v teplém období roku.
Kde to ještě stojí za to:
Familiérní prostředí půdy, vhodné k veselení se do brzkých ranních hodin. 
Americká krása. Jídlo výborné, ale ocení jej spíše masožravci. Kvůli tomu i počítejte s tím, že budete trochu cítit od smažení. Zato však mají otevřeno až do dvou a menu i prostředí věrohodně americké.
Další nádherná zahrádka v Brně s klavírem, kde když se posadí někdo s umem, není hezčího místa k trávení dne! 
Kavárna mých kamarádek ze žurny, která se snad pomalu stává dalším zavedeným místem v okolí. V paměti mi utkvělo výborné víno! 
Výjimka trochu ven z centra. Krásná, útulná a nekonečně příjemná, se skvělým pečivem i pitivem.
Zdroj: zghettablog.cz
Tak pozor, tohle je trochu buržo záležitost. Na to, že tenhle bar údajně neexistuje, se o něm mluví dost a dost! Pro běžné studentské setkávání poněkud mimo rozpočet, ale ceny odpovídají kvalitě, takže žádný strach, že by vaše těžce vydělané peníze přišly vniveč. Raději rezervujte včas.
—–
Co vy na to, Brňáci? Jsou ještě nějaká zákoutí v centru i mimo něj, která jsem vynechala, a o hodně přicházím? Tak sem s nimi asi, ne. 🙂

6 thoughts on “Po vůni brněnských stezek

  1. Já jsem teda ex-Brňák, ale určitě bych přidala ještě V Melounovém cukru, kde je to teď hodně populární. Dělají tam to nejlepší latté, jaké jsem kdy ochutnala. Z tvého výčtu se můžu podepsat pod Tři ocásky a Podnebí. Na Cattani jsem občas ráda zašla na oběd a udělej si sám jsem měla nejradši na Petrově. Každopádně v Brně je těch super podniků tolik, že bych potřebovala ještě pár dalších let studia, abych to stihla všechno obejít 🙂

    Like

  2. Stydím se, že spoustu podniků neznám, musím napravit co nejdřív. Zvlášť mě láká Cattani. A Tři ocásci – tam mám v plánu zavítat už snad od doby, co jsem v Brně, a pořád jsem tam nebyla, to je velká chyba… 🙂
    Já bych uvedla Dobrou zastávku na Zvonařce, pokud tam má člověk cestu, a třeba chvíli čas před cestou autobusem, doporučuju tam zajít. Mají kvalitní kávu, příjemné prostředí, a není problém si kávu či nějaké menší občerstvení vzít s sebou.

    Like

  3. Právě jsem se před 3 týdny přistěhovala k Brnu, a tak si dávám na osobní výzvu s přítelem zajít do každé z těch prvních čtyřech kaváren. Neskutečně mě zaujala ta první zahrádka, haha, ale počkám na vhodné jarní počasí. Academia, okolo té jsem už v Brně dokonce šla a říkala jsem si, jak to musí být super posezeníčko. Vyzkouším. 🙂

    Like

  4. Melounový cukr znám a byla jsem tam, ale tolik mě nezaujal – ceny se mi zdály o něco vyšší než v uvedených 4 kavárnách a navíc ani nejsem kávový člověk, abych dokázala kvality jejich pitiva plně ocenit. 🙂 Každopádně děkuju za tip z jiné perspektivy!
    A k tomu obcházení kaváren – heh, dokázala bych celkem snadno identifikovat, kam plyne patrně největší část mých financí 🙂

    Like

  5. Cattani tě láká správně – lepší těstoviny jsem nikde neměla! A kdybys do Ocásků nezašla, o hodně přijdeš. Pořád všem doporučuju jejich prvotřídní domácí zákusky 🙂
    A také děkuji za tip, určitě se může hodit lidem, kteří se kolem Zvonařky objevují často 🙂

    Like

  6. Paráda, tak pak dej vědět, jak se líbilo!
    V Academii doporučuju jejich kombinaci presso (nebo lungo nebo nějaká káva, teď si nejsem jistá co v té nabídce konkrétně je) s míša dortem, za 60 kaček luxus zaručen 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s