Vlastivědné muzeum

Seřadit: Nejlépe hodnocené




Vlastivědné muzeum ve Slaném Masarykovo nám. 159, 274 01 Slaný

Vlastivědné muzeum ve Slaném

99 Recenze
Masarykovo nám. 159, 274 01 Slaný
Muzeum ve Slaném je moderní kulturní instituce, která vedle stálých expozic věnovaných regionu Slánska nabízí pestrou škálu kulturních akcí ve Slaném a Třebízi. Vzniklo roku 1885 z iniciativy spisovatele Václava Štecha. Sídlí v barokní budově bývalé piaristické koleje, kterou založil r. 1658 Bernard Ignác hrabě z Martinic. Vedle dlouhodobých expozic, které vykreslují historii města a jeho okolí, nabízí muzeum dva sály se sezónními výstavami a místnost pro besedy a přednášky. Cennou součástí muzea je bývalá kolejní kaple Zasnoubení Panny Marie.
  • Bezbariérové parkování
  • Bezbariérový vstup
  • Toalety s bezbariérovým přístupem
  • Toaleta
  • Vhodné pro děti
  • Restaurace
  • Živá vystoupení
  • Bezbariérový výtah
Areál Nové Javoříčko Javoříčko 22, 783 24 Luká

Areál Nové Javoříčko

71 Recenze
Javoříčko 22, 783 24 Luká
Areál Nové Javoříčko se nachází přímo u centrálního parkoviště Javoříčských jeskyní. Máme zde okrasnou zahradu, dětské hřiště, muzeum a bistro. Navštivte nás.
  • Bezbariérové parkování
  • Bezbariérový vstup
  • Vhodné pro děti

Doporučené recenze





vera filkaszova
19.10.2023
Areál Nové Javoříčko
Prostorné parkoviště, k zakoupení jídlo i pití, jen ta cesta do jeskyně je úmorná. Pro rodiče s dětmi doporučuji 40 min prohlídku jeskyně, 60 min jen pro dospělé.
Renata Soběslavová
14.10.2023
Vlastivědné muzeum ve Slaném
Moc krásné exponáty a zajímá mě historie města a jak se dřív žilo.
Hanka Davídková
11.10.2023
Areál Nové Javoříčko
Po návštěvě nádherných Javoricskych jeskyní, jsme sešly do místa, které bylo svým způsobem také úchvatné..bohužel smutně.. ...svou tragickou historii...O této vesničce se moc nemluví, tak jako o Lidicich, Lezakach,...ale i tato viska bohuzel padla jako poslední pomsta poražených nacistů. A s ní i třicítka mužů z vesnice. Bohužel taková je naše historie a je velice smutné, že Javoříčské jeskyně navštíví tisíce lidi, ale o tragédii Javoříčka a názornou expozici má zájem doslova hrstka lidí. Dokonce ani okolní školy nejevi zajem edukovat žáky o historii v okolí.Měla jsem tu možnost si popovídat s primym potomkem zavražděnych v roce 1945, který se snaží nezapomenout a udržet vzpomínku na tak zlocinny čin. Zrekonstruoval s financni pomocí školu, která přežila běsnění nacistů...a v téma objektu můžete shlédnout dokument o javoricske tragédii a v prvním patře i obrazovou expozici.Doporucuji. NESMIME ZAPOMENOUT!
Vasek Cermak
10.10.2023
Vlastivědné muzeum ve Slaném
Ok
matouseek _
26.09.2023
Vlastivědné muzeum ve Slaném
Zajímavé místo hlavně místní parkoviště má slušnou flotilu
Michal P
18.09.2023
Areál Nové Javoříčko
Javoříčko ano, ale okénku občerstvení se vyhněte. Obsluha není špatná, ani pomalá, jen nezúčastněná. Co ale špatné je, je jídlo. Naštěstí jsou ho jen malé porce, naneštěstí předražené. Staré pečivo, nekvalitní párky, gulášová polévka bez chuti, bez masa, se štědrou vrstvou tuku. Vše v plastu.
Мгер Симонян
07.09.2023
Vlastivědné muzeum ve Slaném
Архитектурной доминантой площади Масарика в Слани является здание Этнографического музея. Сам музей был основан в 1885 году. Из-за отсутствия постоянного помещения музей был вынужден переезжать с места на место. В 1940 году ему было передано здание бывшего колледжа пиаристов, который был основан в 1659 году графом Бернардом Игнаком Яном Мартинисским. Следует отметить, что это была пятая пиарская школа в чешских землях. Частью колледжа являлась часовня Пресвятой Девы Марии, отреставрированная в 1997 году и, ставшая частью экспозиции музея. В 1878 году здание колледжа было передано городской администрации, и само заведение из религиозного преобразовалось в светское. В 1940 году школа переехала в новое здание, а в старом разместились Этнографический музей и библиотека.В то время основу экспозиции музея составляли археологическая, историческая и этнографическая коллекции. Археологическая коллекция возникла на базе находок на Сланской горе, затем была расширена за счёт раскопок других мест Сланского района. В основе исторической коллекции - церковные артефакты. Этнографическая коллекция была разработана после этнографической выставки чешско-славянского языка, которая проходила в 1895 году в Праге. На ней район Слани был представлен отдельным павильоном.Фонды музея пополнялись пожертвованиями граждан, покупками и полевыми исследованиями. В 1930-х годах коллекции музея также пополнились предметами из закрывшихся музеев в Колече и Зволеневесе. Именно в это время стала формироваться художественная коллекция, которая должна была лечь в основу будущей городской галереи. Однако, планам не дано было осуществиться. И по своей сути Этнографический музей Сланы больше является историко-краеведческим.В 2014 году в музее провели обширные реставрационные работы, в результате которых преобразилось как само здание, так и внутренний двор.
Petr Mader Jr.
03.09.2023
Areál Nové Javoříčko
Javoříčko je krásné samo o sobě, svojí lokalitou a maličkostí. Po naší návštěvě s přítelkyní (duben 2019) hodnotím kladně. Jediná vítka je , že v 14:00 nebylo k dispozici žádné občerstvení. Ale to je mimo hlavní sezónu jasné a měli jsme s tím počítat. Doporučuji navštívit jeskyně, které za to stojí ❤
Tomas Sulansky
30.07.2023
Vlastivědné muzeum ve Slaném
Návštěva moc pěkné výstavy Orli na válečném nebi '. Zde si přijdou na své zájemci a znalci letecké výzbroje a výstroje amerických pilotů druhé světové války."
Vladimir Pecha
24.07.2023
Vlastivědné muzeum ve Slaném
Hrabě Bernard Ignác Bořita z Martinic založil v roce 1658 piaristickou kolej a dostavěna byla v roce 1665. Kolej piaristů sloužila studentům do roku 1939. Poté se gymnázium přestěhovalo do nové budovy na Smetanově náměstí. Součástí budovy je bývalá kolejní kaple Zasnoubení Panny Marie. V roce 1997 probíhala celková rekonstrukce objektu. Dnes v budově sídlí vlastivědné muzeum, infocentrum Slaný, Knihovna Václava Štecha a městské kino.Count Bernard Ignác Bořita of Martinice founded the Piarist College in 1658 and the building was completed in 1665. It served to the students until 1939. Then the grammar school moved to a new building on Smetana's Square. Part of the object is the former Chapel of the Virgin Mary's Engagement. A complete reconstruction took place in 1997. Today, the building houses a local museum, the Slaný Information Center, Václav Štech Library and the City Cinema.