Ne každý sdílí nadšení pro ranní vstávání a není pochyb o tom, jaký olympijský výkon představuje to každodenní štrachání se z vyhřáté postele; když k tomu člověk přičte skutečnost, že po vás ta postel neřve, nehází věci ani po vás nic nechce, v duelu proti práci/škole jednoznačně pelech vyhrává.
Dokážu si ovšem představit něco, co by to utrpení dokázalo dost zmírnit. Pro odpověď rozbalte článek a připravte své oči na porci kvalitního gurmánského zážitku…
Ida Skivenes: The Art Toast Project, 2013. René Magritte. Zdroj: idafrosk.com
Ze vzorníku Pantone (ten už znáte odsud) si vystřelil designer a ilustrátor David Schwen z Minneapolis. Vytvořil Pantone Food Pairings – sérii fotografií, zachycující ideální dvojice jídla, které pochází jakoby z dílny slavné firmy.
David Schwen: Food Art Pairings. Bacon & Eggs, 2013. Zdroj: dschwen.tumblr.com
Milk & Cookie
Bread & Butter
Ham & Cheese
Ida Skivenes je food bloggerka na Instagramu, nejedná se však o ‘obvyklou’ gurmánku, nýbrž gurmánku se smyslem pro umění a estetiku. Jak píše v článku o svém Art Toast Project, ráda si například o víkendu nechá na poživatelném startu svého dne záležet. A jde to poznat; za těmito téměř dokonalými reprodukcemi známých uměleckých děl, které jsou navíc jedlé (ačkoliv by mi nejspíš bylo líto je barbarsky sníst) se musela skrývat pořádná dávka práce! Idea je to přitom jednoduchá: plátek toustového chleba jako plátno, ostatní suroviny jako barvy, trpělivost, šikovné ruce a láska k umění.
Art Toast Project stále pokračuje a zatím Ida vyrobila (a snědla) 15 toustů, z toho tři k poctě Munchova stopadesátiletého výročí.
Ida Skivenes: The Art Toast Project, Edvard Munch. 2013. Zdroj: moon83.tumblr.com
Pablo Picasso
Henri Matisse
Vincent van Gogh
Mark Rothko
Piet Mondrian
Salvador Dalí
Jackson Pollock
To v sanfranciském Muzeu moderního umění (SFMOMA) dokáží lidi, podobné Idě, ocenit. Muzeum zaměstnává partu nadšenců, kteří si říkají Blue Bottle Team, a ti se sice také specializují na přenášení umění na talíř, nicméně ve velice gurmánském stylu. Přesvědčte se například na jejich FB stránce, kde najdete i složení některých jídel (děl). Zároveň, pokud máte tu možnost, si určitě nenechte ujít dny, kdy svoje výtvory tato skupina servíruje přímo na střeše muzea!
Hirstova buchta se skládá z několika vrstev korpusu s tvarohovou polevou na vrchu. Ty půvabné tečky jsou z jedlého rýžového papíru. SFMOMA – Blue Bottle Team: Hirst Cake, 2013. Zdroj: facebook.com/sfmoma
Hirstova buchta v praxi je uměleckým dílem sama o sobě…
Krekry, inspirované Josefem Albersem, sestávají z máslových krekrů, kozí goudy, parmazánových sušenek a čedaru.
Instagram: Což takhle dát si Mondriana? 2012, Zdroj: instagram.com/p/HpOrcBKdUp/
Rothko je na jídlo asi nejvděčnější. Opečený toast pomažte meruňkovým máslem a borůvkovým džemem. Hotovo! Zdroj: facebook.com/sfmoma
Toast podle Rothka jak vypadá se svým starším bratříčkem.
A když už jsme u toho Rothka, kromě toastů můžete upéct i normální sušenky, stejně jako další instagramová přispěvatelka Mimi O Chun.
Rothkovy sušenky podle Mimo O Chun, 2012. Zdroj: aestheticsofjoy.com
P. S. Když už mluvíme o ránech a snídaních, byla jsem ve čtvrtek v Moravské galerii na prvním brněnském Kreativním ránu. Jako první hosté se představili zakladatelé Baru, který neexistuje – dva docela sympatičtí kluci, kteří dle svých slov postavili svou kariéru na tom, že začali dělat nejen něco, co nikoho jiného ještě nenapadlo, ale také něco, v čem se do té doby vůbec nevyznali. Ačkoliv jsem příšera skeptická a měla bych pár výhrad, nápad Kreativních rán jen vítám a doufám, že v takové příjemné atmosféře, provoněné kávou a croissanty, budou pokračovat.
To je dokonalý! Takovouhle snídani bych nesnědla asi ani kdybych umírala hlady 😀
PS: Na to Matissovy, to je kaviár? 🙂
LikeLike
přiznám se, že vůbec nevím, ale jak na to tak koukám, vypadá to modré docela děsivě 😀 a taky by mi bylo líto to všechno sníst!
LikeLike